Volg ons op Facebook Twitter Google+ Strava

Waarom je niet niet mee moet doen aan de Alpe d'HuZes?

Door Gijs van Dam, 6 jaar geleden

Zie je 'm, die dubbele ontkenning in de titel? Niet, niet. Wel dus.

Ik vind de ophef rondom de declaratie van Coen van Veenendaal overtrokken en hypocriet. Vooral van KWF zelf.

Was het stom? Ja.
Was het fout? Ja.

Alpe d'HuZes is in 8 jaar uitgegroeid van een organisatie die 66 mensen die berg 6 x op laat klimmen, naar een organisatie die 8.000 mensen die berg 6 x op laat klimmen en die in totaal ruim 100 miljoen euro bij elkaar verzamelt heeft.

Een tripje regelen voor 66 man is al een klus. Een tripje regelen voor 8.000 man is een volledige baan voor meer dan een handjevol mensen. Die mensen kunnen niet leven van lucht, dus dat begint dan ergens te knellen.

Coen heeft zich altijd hard gemaakt voor zijn anti-strijkstokbeleid. Dus in al zijn stommiteit heeft Coen een kromme constructie bedacht, waardoor er toch wat geld op zijn privérekening kwam. 160.000 euro, om precies te zijn. Het mag veel lijken, maar als je het afzet tegen 8 jaar werk, dan valt het allemaal wel mee. 20.000 per jaar. Ik kan er niet van rondkomen.

Wat Coen natuurlijk had moeten doen is open kaart spelen. Hij had moeten zeggen: "luister, ik heb een huis, een hypotheek, kinderen die naar de crèche moeten en ik wil ook 1 keer per jaar op wintersport. Niks geks, gewoon wat iedereen wil. En ik besteed nu 50 uur per week aan Alpe d'HuZes, dus daar moet wat tegenover staan. Dat snappen jullie ook wel."

Dat heeft Coen niet gedaan en dat valt hem te verwijten. Hij heeft een foute constructie bedacht en dat half stilgehouden. Stom. Dat komt uit, en dan val je hard en dat is niet helemaal onterecht. Maar dat de KWF er dan als de kippen bij is om hun grootste donateur publiekelijk door het slijk te halen, dat is ongelooflijk hypocriet.

De directeur van KWF verdiende in 2012 € 143.224,-. Dat lees je goed, honderddrieënveertigduizendtweehonderdvierentwintig euro. In 2011 was dat € 159.906, verdeeld over de directeur en de waarnemend directeur. Dat is in één keer het hele bedrag dat Coen heeft gedeclareerd, in 2011 alleen al. Daar kan ik goed van rondkomen, meer dan dat zelfs. Ik kan niet oordelen over het functioneren van de directeur van KWF, maar ik schat in dat hij in de afgelopen 8 jaar niet goed is geweest voor 100 miljoen aan donaties, maar in die 8 jaar heeft de directeur van KWF wel ruim een miljoen euro aan salaris mee naar huis genomen.

Dus als je al uit verontwaardiging niet mee wil doen aan de Alpe d'HuZes komend jaar, laat dat dan uit verontwaardiging over KWF zijn.

Als je wel aan de Alpe d'HuZes meedoet, komend jaar, vergeet dan niet te kijken naar het splinternieuwe trainingsschema voor de Alpe d'HuZes 2014.


Laat een bericht achter