Volg ons op Facebook Twitter Google+ Strava

Eetmachines op een fiets

Door Gijs van Dam, 6 jaar geleden

Marijn de Vries voelt zich een Franse gans die vetgemest wordt door met een trechter voedsel naar binnen te persen (dat zijn mijn woorden). Tijdends de zevendaagse etappekoers in Duitsland, de Thüringen Rundfahrt der Frauen, krijgt ze met moeite het eten weg dat noodzakelijk is om de extra inspanning van 3000 kcal per etappe te kunnen leveren.

Die 3000 kcal komen bovenop wat je sowieso al verbrandt op een dag (voor een vrouw is dat 2000 kcal) dus om niet af te vallen tijdens zo'n etappekoers is het noodzakelijk om 5000 kcal per dag te eten. Voor wielrenners in de Tour de France kan dit oplopen tot 9000 kcal per dag. Dus niet geheel onterecht vraagt Marijn zich af hoe die jongens dat doen. Ze had gehoord dat die jongens per dag het volgende naar binnen werken:

"vier pannenkoeken, muesli met fruit, vijf boterhammen, twee omeletjes en vier koppen koffie als ontbijt; vier puddingbroodjes, zes energierepen, vijf gels, acht bidons met dorstlesser en vier met water onderweg; drie borden pasta, twee biefstukken, een bord vol groente, een paar sneden brood, een halve appeltaart en een halve liter yoghurt als diner. En tussendoor nog wat koffie, cola, broodjes en koeken."
bron: http://marijndevries.nl/?p=5091

Dat leek mij wel erg veel, dus geïnspireerd door Marijn, ben ik opzoek gegaan naar het dagmenu van een Tour de France wielrenner. Dat bracht mij bij dit filmpje van RaboSportTV uit 2009, waarin het dagmenu wordt besproken door kok Gino.

Als Marijn er al naast zit, dan is dat omdat ze te bescheiden is geweest in haar opsomming. Wat de jongens van Rabo in 2009 te verstouwen kregen grenst aan het ongelooflijke, en daarom heb ik het menu van Gino uitgeschreven. Hou je vast:

Ontbijt

  • ontbijtkoek
  • roggebrood met kaas
  • muesli/brinta
  • 5 pannenkoeken met nutella, honing, jam of pindakaas
  • bord rijst of pasta met olijfolie en kaas
  • ommelet van 2 eieren
  • 1 heel stokbrood met vleeswaren
  • 3 koppen koffie

Tijdens de koers

Tijdens de etappe werken de jongens ongeveer 1,5 kilo aan voedsel en gels weg!

  • 5 taartjes
  • 3 broodjes
  • 3 supergels voor de finale
  • 12 powerbars
  • 12 bidons (6 liter)

Herstelvoeding

Direct na de etappe wordt er in de bus al weer wat gegeten

  • 2 wraps
  • bord rijst/pasta

Terug in het hotel wordt er dan weer wat gegeten

  • nog een bord rijst/pasta

avondeten

  • soep
  • 400gr pasta
  • verse groenten, aardappelen en een biefstuk van 250gram
  • toetje met vers fruit
  • 2 koppen decaf koffie

 Eet smakelijk!


Laat een bericht achter