Trainen op hartslag

Over het nut van trainen op hartslag worden diverse verwoede discussies gevoerd. Vooral fietsers die begonnen zijn in de tijd voordat er betaalbare hartslagmeters waren, zijn geneigd deze apparaatjes af te doen als "onzin". Ook voor de beginnende fietser lijkt zo'n apparaat wat "overdone". Toch ben ik van mening dat deze voor specifiek trainen onmisbaar is en, net als je fiets, tot je standaarduitrusting behoort.

Waarom een hartslagmeter?

Fietsen is een duursport die een zware lichamelijk belasting met zich meebrengt. Daarbij komt dat de intensiteit relatief laag is, terwijl de duur hoog is. Hierdoor word je niet zozeer moe (zoals na een sprintje), maar raak je wel vermoeid, waardoor je al gauw het risico loopt overbelast te raken, terwijl je dat niet in de gaten hebt, met als resultaat een onnodig lang herstel of zelfs blessures. De enige manier om die vermoeidheid te meten en te beheersen, is door het dragen van een hartslagmeter.

Een goede hartslagmeter heb je al vanaf € 20,=. Daarmee koop je een apparaatje van een onbekend merk met enkele basisfuncties. Allemaal doen ze echter één ding zeker: het registreren van je actuele hartslag. Zoals ik al zei kun je met een hartslagmeter je vermoeidheid registreren en beheersen. Je kan dus specifiek op "een bepaalde hartslag" rijden. Door deze constant te houden, voorkom je dan ook overbelasting. Vermoeidheid en tegenwind hebben een negatieve invloed op de snelheid. Door je hier tegen te verzetten, train je al gauw intensiever dan dat je wilt ("Je hebt het niet in de gaten!"). Door nu niet zozeer de snelheid continue te willen houden, maar wel de hartslag, voorkom je dit probleem.

Door specifiek te trainen op hartslag kun je ook op een goede manier progressie maken in je conditie. Door te trainen, verbetert namelijk de hart-/longfunctie waardoor je bij dezelfde inspanning een lagere hartslag hebt. Je kan dus steeds sneller fietsen, terwijl je hartslag over de trainingen hetzelfde blijft. Hierdoor maak je wel progressie, maar neemt de vermoeidheid na een training niet toe, en hoe minder vermoeid je bent, hoe minder je hoeft te herstellen en daardoor kan je eerder beginnen aan de volgende training.