Volg ons op Facebook Twitter Google+ Strava

Stap 5: Klaar? Hou je vorderingen bij en wees Flexibel!

Nu je eindelijk een schema op papier hebt staan, wil je natuurlijk zo snel mogelijk beginnen. De tijd tot je einddoel is immers beperkt. Uiteraard zal ik de laatste zijn die je tegenhoudt, maar hou de volgende zaken altijd in je achterhoofd:

Bijhouden van je vorderingen

Als je zoveel tijd besteed aan het maken van een schema, en je dus opgeschreven hebt wat jewilt gaan doen, dan kan het ook nuttig zijn om bij te houden wat je werkelijkhebt gedaan. Dit heeft een tweetal voordelen:

  • Motivatie: je ziet op papier hoeveel kilometers je hebt gefietst
  • Evaluatie: je kan zien waar het goed ging of wat minder, en aan de hand hiervan je schema bijstellen, of ermee rekening houden in een volgend schema.

Het bijhouden hoeft niet ingewikkeld te zijn. Uiteraard kan je kiezen voor ongeveer dezelfde opmaak als van je schema, maar je kan het ook gewoon eenvoudig bijhouden in je agenda. Je noteert dan belangrijke gegevens als:

  • Soort training (D1, D2, interval, kracht etc.)
  • Gereden kilometers en duur van de training
  • Gevoel: tevreden / ontevreden, pijntjes, weersomstandigheden,  goed of slecht geslapen, hoe was het herstel etc.

Wees flexibel!

Een schema is maar een schema! Je stelt hem op aan de hand van de trainingen die je wilt gaan doen. Je maakt dus een schatting van de hoeveelheid tijd en intensiteit. Dit kan aardig kloppen, maar er is ook een kans aanwezig dat het schema veel te zwaar voor je is, of veel te licht. Ook dingen als weersomstandigheden, ziekte, verplichtingen etc. heb je niet in de hand.

2 voorbeelden:
Het zou kunnen zijn, dat het op zaterdag mooi weer is, en op zondag regenachtig. Het is dan niet logisch om zaterdag kort te trainen, en op zondag urenlang door de regen te gaan fietsen. Je kan het in zo'n geval beter omdraaien en zaterdag genieten van het zonnetje. Is het zondag al zo slecht dat je niet kunt trainen, dan mis je minder trainingsuren.

"You can't train a sick and tired body", is een uitspraak van Lance Armstrong. Ben je dus een keer grieperig, heb je belachelijk slecht geslapen omdat de kinderen de hele nacht wakker waren, is het onverwacht druk op het werk of noem het maar op, hou hier dan rekening mee. Ga niet ten koste van alles te fietsen, want dan is er grote kans dat je er meer mee verliest dan wint.

Uiteraard moet je ook niet te flexibel zijn. Als je op de weersberichten hoort dat er een kans is op regen, en je ziet dat als reden om maar niet te gaan, tja, dan kun je in Nederland heel weinig trainen. Té flexibel omgaan met je schema is ook heel slecht...