Volg ons op Facebook Twitter Google+ Strava

Vallen voor gevorderden

Door Gijs van Dam, 8 jaar geleden

Op trainingscomplex Papendal in Arnhem is een pilot gestart met valcursussen. De valcursus is een innitiatief van de KNWU.

De basis van de valtraining is de judorol. Voor de niet judoërs onder ons, de judorol is een soort van koprol waarbij je de val breekt. (En voor de judofreaks, volgens mij heet de judorol die men gebruikt voor deze valcursus officieel de zenpo-kaiten) De kracht van de judorol schuilt in het feit dat je niet je ledematen uitsteekt om de val te breken, maar dat je probeert door te rollen. Door dit goed te doen vergoot je het oppervlak waarmee je de energie van je val opvangt, waardoor per saldo de kracht van de val per vierkante centimeter lichaamsoppervlak afneemt.

Het is dezelfde techniek die ook gebruikt wordt in parkour, de sport waarbij mensen door de stad rennen en van hoge objecten afspringen, zonder blessures op te lopen. Dus de techniek heeft zich al bewezen in de praktijk van het weerbarstige asfalt.

De cursus is in eerste instantie bedoeld voor de nationale topsportselectie en leden van de KNWU. Het is de bedoeling dat de cursus vanaf volgend jaar voor iedereen beschikbaar is.

Tags

velomedia


Laat een bericht achter