Volg ons op Facebook Twitter Google+ Strava

De profielkaart van de Tour de France klopt niet

Door Gijs van Dam, 8 jaar geleden

Uit de categorie klein leed:
Je kent ze wel, de kaartjes met het profiel van de etappes van de Tour de France. In een oogopslag het overzicht op de bergen die de rijders moeten bedwingen. Kabbelen we vandaag naar een massasprint of zien we jongens huilend als kleine meisjes door het peloton zakken, als de eerste meters van die buiten-categorie-berg bedwongen moeten worden. Handig voor als je thuis voor de buis zit.

Zo was er gisteren dus die bijna vlakke tijdrit van Besançon naar Arc-et-Senans, toch? Het tour-de-france-gele kaartje liet slechts onbeduidende deukjes en bultjes zien. Toch hadden de kuiten van Cancellara het nog nooit zo zwaar gehad. Lieuwe Westra had geen meter vlak gezien.

tdf-profiel

Deze infographic is meer vorm dan functie.  Een diagram zonder een maatverdeling op de verticale Y-as, dan voel je al nattigheid.

Google maps to the rescue! Als we de route van de 9e etappe nou op Google Maps plotten, en daaruit het hoogteprofiel van de rit afleiden, krijgen we dan ook een vlakke etappe te zien?

Profiel -mytrails

Hoogte profiel van de 9e etappe m.b.v. mytrails.com.au

Vlak? Nee, niet echt. Vooral het compleet vlakke stuk (op de Tour-de-France-kaart) vanaf een kilometer of 27 tot aan de laatste beklimming is in het echt, zoals Lieuwe terecht opmerkte, voor geen meter vlak. Ook opvallend is dat Abbans-Dessus volgens de tourorganisatie op de top van de beklimming ligt (16,5 km), terwijl volgens Google Maps de beklimming dan nog even doorgaat.

Kortom, als stafkaart kun je die koddige etappekaarten niet gebruiken.


Laat een bericht achter