Volg ons op Facebook Twitter Google+ Strava

0 km gefietst in Marokko

Door Gijs van Dam, 8 jaar geleden

Onlangs was ik een week in Marokko. Ik was daar niet om te fietsen en daar was het ook veel te warm voor. Op de laatste dag in Marrakech tikte de thermometer 46°C aan en dat is iets te veel van het goede. Een stukje slenteren is dan al een hele opgaaf. Maar ik kan niet door een land reizen zonder als een fietser naar de wegen te kijken.

Mijn reis had mij vanuit Ouarzazate in Marrakech gebracht, dwars over de Hoge Atlas. Adembenemend mooi, en vanuit het busje leek het mij een fantastische klim. Het had veel weg van de Galibier, maar dan uiteraard minder groen. Ik nam mij voor om terug in Nederland uit te zoeken of daar een beetje fatsoenlijk gefietst kon worden.

Hoge Atlas

Wat blijkt, de Tour du Maroc, onderdeel van de UCI Africa Tour, heeft op 30 maart 2012 in de 8e etappe exact die rit afgelegd. De rit van 194km van Ouarzazate naar Marrakech werd gewonnen door Reinardt Janse van Rensburg. (die Reinhardt kennen we nog van begin juni, in de Ronde van Zeeland Seaports, toen hij in de sprint Lars Boom het nakijken gaf.) Kortom, dat er gefietst kan worden in Marokko is wel duidelijk, maar was die route nou echt Galibieroïde?

Zoals ze de route hebben afgelegd in de Tour du Maroc, valt het mee, want dan begin je hoog (Ouarzazate) en eindig je laag (Marrakech). Als je de route in de andere richting aflegt, dan dwingt de klim op zijn minst respect af. Beginnend op 450m, klim je naar ruim 1500 meter om vervolgens af te dalen naar ruim 1200 meter, alwaar je weer in de pedalen mag om naar de top te fietsen van 2220 meter!. 750 meter klimmen, een klein afdalinkje en dan nog 'ns ruim 1000 meter klimmen; het is misschien niet nét zo spectaculair als de Galibier (850 km de Télégraph op en dan nog 'ns 1231 meter de Galibier op), maar het komt er verdraaid dicht bij. Als je dan bedenkt dat de helling uitschieters kent van 26%, dan weet je dat je niet zomaar op de top staat.

Kortom, deze klim gaat op mijn verlanglijstje van bergen die ik nog wil bedwingen.Marokko


Laat een bericht achter